Publisert: 1. desember, 2020 under Helse

Riktig kosthold krever personlig tilpasning Antatt lesetid: 6 min

Antatt lesetid: 4 min.

proper-nutrition-healthy-food-a-healthy-diet-cook-at-home-simple-and-delicious-homemade-food
proper-nutrition-healthy-food-a-healthy-diet-cook-at-home-simple-and-delicious-homemade-food

Bare å høre ordet diett får mange til å svette. Saken er at uansett hva du spiser og hvor mye du spiser, så er det din nåværende diet. Diett = kosthold, helt enkelt.

Før vi går inn på hvordan vi ser på personlige tilpasninger du kan gjøre i forhold til ditt kosthold så la oss se på hva et sunt kosthold faktisk innebærer.

Hva innebærer et riktig kosthold?

Det kan være vanskelig å orientere seg om hva som er sunt. Mange høylytte røster mener å ha svaret. Mange troverdige og høyt anerkjente kilder slåss om sannheten. Så hvem skal man tro på og hva er egentlig sant?

Sannheten er at ingen ingens ene påstand kan defineres som den absolutte sannhet. Variasjoner i genene våre gjør at hva som fungerer for noen er helt feil for andre.

Riktig kosthold handler om variasjon. En god regel er å inkludere mat med farger fra hele regnbuen – bokstavelig talt. Tenk også over at ingen graderinger av brunt finnes i regnbuen, og hva det følgelig utelukker.

Grønnsaker bør være basen, med alle sine vitaminer, mineraler og fiber. Fet fisk, magert kjøtt (ideelt sett organkjøtt) er fantastiske kilder til sunt fett og proteiner og mineraler.

Sukker er kun for spesielle anledninger og salt i moderasjon er å anbefale. Frityrstekt mat – ikke bra i det hele tatt. Virkelig! Dette er i det minste et samlet forskningsmiljø enig om.

Definér målet ditt

Jeg håper at hva jeg beskriver ovenfor ikke kommer som den største overraskelsen, men den forteller ikke hele sannheten. Hva du bør spise, hvor mye og hvor ofte henger sammen med vektmålet ditt. Vil du ned, opp eller holde en stabil vekt?

Det er viktig å definere målet ditt fordi det vil avgjørende for hva du bør kutte ned på eller spise mer av. Hvis målet ditt er å holde vekten når du trener er det viktig å gi kroppen næringen den trenger for å “flytte” vekten til de rette stedene. Feil kosthold vil hindre muskelvekst og reduksjon av fett. Det kan til å med sende deg i motsatt retning av hva målet ditt er.

Den “ideelle” dietten

Ok, så hvilket kosthold/diett er regnet som den beste og sunneste, tatt betraktning hva jeg beskriver ovenfor?

Hvis man tar utgangpunkt i steder i verden der folk i snitt lever lengst. Hvis man ser på steder der befolkningen har en signifikant lavere risiko for å utvikle kostholdsrelaterte sykdommer og lidelser. Hvis man ser på studier der andre miljøfaktorer og genetiske variabler er fjernet som mulig årsak. Hva står man igjen med?

Det viser seg at mennesker som lever i middelhavsområdet er blant de som kommer best ut. Kostholdet rundt middelhavet, populært kalt Middelhavsdietten, har nettopp den nødvendige variasjonen. Den har de rette kildene for mikro- og makronutrienter.

Andre, mer ekstreme, varianter av denne dietten er Paliodietten og Ketodietten. Spesielt Ketodietten, med sitt ektremt lave innholdet av karbohydrater og høye fettinnhold bør testes i samråd med en ernæringsfysiolog.

Hva som påvirker næringsopptaket

La oss gå utfra at du har et klart bilde av målet ditt er og du har lagt opp til et sunt kosthold som er opptimalisert for dette. Hvordan kan det da ha seg at du ikke oppnår de resultatene du ønsker?

Det er ikke tilstrekkelig å fylle bensin på bilen. Motoren må også klare å omdanne bensinen til energi. Hvor vidt den klarer det på en optimal måte påvirkes av en rekke faktorer. Nedenfor ser du en kort beskrivelse av de viktigste faktorene.

Stress

Når kroppen er i stressmodus nedprioriteres systemer som ikke er direkte knyttet til akutt overlevelse. Det er spesielt det mentale stresset jeg sikter til her. Kroppen din, mer presist de primitive delene av hjernen din knyttet til overlevelse, klarer ikke å skille mellom akutt, fysisk stress og mentalt, kronisk stress. Stressresponsen er den samme.

Når du spiser “på farten” eller i situasjoner der kroppen opplever stress så nedreguleres kroppens evne til å ta opp næring. Energien prioriteres til stresshåndtering, helt enkelt. I tillegg er systemene innstilt på å prioritere næring fra raske energikilder som sukker og  andre enkle karbohydrater når du er stresset.

Søvn

Mangel på søvn er en forlengelse av dette ettersom søvn er vår beste emosjonelle regulator. Søvn gjør oss mentalt i stand til å takle stresset bedre. Men søvnens verdi stopper ikke der.

Uten tilstrekkelig med søvn så fungerer systemene dine på sparebluss og regulering av sult- og metthetsfølelse forstyrres. I likhet med ved stress så forringes evnen til et balansert og effektivt opptak av næring i tarmen.

Treningsmengde

Trener du litt blir du litt sulten. Trener du mer blir du mer sulten. For de fleste av oss fungerer det i alle fall slik. Sult er en direkte respons til kroppens behov for næring dersom du får nok søvn og klarer å håndtere stresset.

Ulike treningsformet utfordrer behovet for næring på ulike måter så vær bevisst på hva du spiser i sammenheng med hvordan du trener.

Genetikk og arvelige faktorer

Variasjoner i genene vår er også med på å avgjøre hvordan fordøyelsessystemet og lagring av energi (fett) skjer i kroppen. Spesielt mikrobiomet vårt, bakteriefloraen i magen, er tildels genetisk bestemt og har enorm påvirkning på næringsopptaket vårt.

Samtidig er det en klar link mellom mikrobiomet og hjernen vår via vagusnerven, en informasjonsbane mellom mage og hjerne. En forstyrrelse i mikrobiomet kan påvirke stressnivået vårt som igjen påvirker næringsopptaket, som tidligere nevnt.

Alder

Alder påvirker næringsopptaket vårt indirekte på to måter. Når vi blir eldre forringes vår evne til å få tilstrekkelig dypsøvn. Denne delen av søvnsyklusen er renser systemene våre. For lite dypsøvn vil altså føre til at slaggstoffer og gamle celler forblir i kroppen slik at alle systemer over tid fungerer dårligere.

Andre aldersrelaterte endringer som senkning i magesyre senker også absorberingen av viktige vitaminer og mineraler. Derfor blir det stadig viktigere jo eldre vi blir å få i oss nok av disse mikronutrinene. Her kan man i samråd med lege se på hvilke av disse som bør suppleres med kosttilskudd.

Personlige behov for tilpasninger

I tillegg til alt som allerede er nevn så spiller andre genetiske og miljøfaktorer inn. Delvis eller hel intoleranse til gluten, laktose, egg eller andre ingredienser i maten vår blir stadig mer vanlig. Mye tyder på at dette henger sammen med manipuleringer av den prosesserte maten mange av oss spiser daglig.

Konsekvensen er at vi må tilpasse kostholdet til hva som er riktig for hver enkelt av oss. Det fleste er ikke klar over hva i maten de spiser som skaper mindre, men kroniske inflammasjoner. Langt færre forstår hvilken skade dette har for helsen over tid, spesielt gjennom et helt liv.

Av alle nevnte grunner og årsaker ovenfor er det i alles interesse å bli mer bevisst på hva rett kosthold betyr og hvilke personlige tilpasninger som må til for et langt og sunt liv uten plager, nedtatt funksjonsevne eller mental forvitring.

Kommentér gjerne nedenfor med ditt syn på kosthold og tilpasninger du gjør i hverdagen!

Likte du dette?

20190702_193721-01-01

Skrevet av André Giæver

andre@bedrelivsstil.no

Legg igjen en kommentar

Innhold på denne siden

  Relaterte artikler

  morgenrutine

  5 tips til en perfekt morgenrutine

  16. mars 2020

  5 tips til en perfekt morgenrutine

  Tankesett
  Biohacking • Rutiner • Tid
  kveldsrutine

  5 tips til en perfekt kveldsrutine

  17. mars 2020

  5 tips til en perfekt kveldsrutine

  Tankesett
  Biohacking • Rutiner • Tid
  Enklere liv

  10 bud for et enklere liv

  25. november 2020

  10 bud for et enklere liv

  Tankesett
  Sjekklister
  Produktivitet

  10 bud for økt produktivitet

  25. november 2020

  10 bud for økt produktivitet

  Produktivitet
  Sjekklister
  Mer tid i hverdagen

  9 faktorer som gir deg mer tid i hverdagen

  12. november 2020

  9 faktorer som gir deg mer tid i hverdagen

  Produktivitet
  Tid