Publisert: 12. november, 2020 under Produktivitet

9 faktorer som gir deg mer tid i hverdagen Antatt lesetid: 14 min

Antatt lesetid: 9 min.

Mer tid i hverdagen
Mer tid i hverdagen

Einstein mente at tid var relativt. Det hadde han nok rett i, men antall timer i uken er ikke det.

La oss se på hvordan vi kan få mer tid i hverdagen.

 

Hva innebærer egentlig mer tid i hverdagen?

Det Einstein refererte til i forhold til tid og relativitet har liten innvirkning på oss i hverdagen. Likevel er det en god analogi for vår oppfattelse av tid. Den er i aller høyeste grad relativ.  Derfor trenger vi hjelp til å forvalte tiden slik at vi får mer tid i hverdagen.

Gjennom hele artikkelen har jeg basert meg på arbeidsuken og hvordan du kan optimalisere den. Vi holder helgen utenfor. Helgen bør primært være satt av fritid og fordi få helger er like, og det derfor ingen grunn til å pålegge rutiner. Dessuten vil en optimalisering av arbeidsuken gjøre at du slipper å dra med deg jobb eller annet inn i helgen. Høres bra ut, ikke sant?

Søvn

Søvn

Hver arbeidsuke har du 120 timer tilfordeling. 35 til 54 av disse timene må vi allokere til søvn ettersom vi trenger et sted mellom 7 til 9 timer hver natt. Det betyr likevel at du har 15 til 17 timer i våken tilstand per døgn. Det blir tilsammen 75 til 85 timer i uka. Nå vet vi hva vi har å jobbe med.

Før vi går videre vil jeg komme med en oppfordring. Selv om det kan være fristende å begrense seg til 7 timers søvn eller mindre så vit at dette egentlig ikke er opptil deg å bestemme. Våre søvnrytmer er individuelle og biologisk bestemt. Du kan ikke trene deg til å trenge mindre søvn og heller ikke til å bli en morgenfugl. Sorry. Men du kan trene på å få mer tid i hverdagen.

Noen trenger mer søvn, andre mindre, men studier, referert til i flere intervjuer med Matthew Walker, viser at ingen kan klare seg på mindre enn 6 timer uten å bli negativt påvirket. Ingen!

For egen del trenger jeg et sted mellom 7,5 og 8 timers søvn, pluss opptil 1 time ekstra hvis jeg har trent spesielt hardt i løpet av dagen. Jeg respekterer at dette er mitt behov. Å få tilstrekkelig med søvn er første steg for å optimalisere kvaliteten av tiden du ellers skal fordele.

Tips: Hvis du ønsker å lære om viktigheten av søvn kan jeg varmt anbefale boken “Why We Sleep – Unlocking the Power of Sleep and Dreams” av søvnforskeren Matthew Walker.

Ok, så vi har 15 til 17 timer til disponering. Hvilke faste og variable uttak må vi regne med daglig eller ukentlig?

Nedenfor har jeg listet opp de aktivitetskategorier jeg mener er nødvendig for at hverdagen og uken skal fungere:

 • Kosthold
 • Kroppspleie
 • Trening
 • Jobb
 • Læring
 • Transport og innkjøp
 • Rydding og vasking
 • Sosialisering og fritid

Disse kategoriene bør dekke det meste, men legg gjerne til dersom du har andre behov. Enkelte av disse aktivitetene gjør du daglig, andre periodevis og noen ukentlig. Felles for dem er at de tar tid og er nødvendige. La oss se nærmere på kategoriene og hvordan vi kan optimalisere hver enkelt og prioritere dem på en fornuftig måte.

kosthold

Kosthold

Kosthold er næring og næring trenger kroppen for å holde energien oppe. Jeg kommer ikke til å gå i detalj på hvordan du kan optimalisere næringsinntaket i denne artikkelen, men heller fokusere på tiden du legger på det.

Mat må vi ha, og å lage mat kan ta mye av vår tid. Så hva kan vi gjøre for å legge minst mulig tid på tilberedning. Med optimalisering av tilberedningen av tre måltider per dag bør du klare deg med 1 time i snitt per dag – 30min fordelt på frokost og lunsj og 30min på middag.

For egen del spiser jeg to ganger om dagen. Sen lunsj og sen middag. Dette høres kanskje litt rart ut, men er en naturlig del av min protokoll for periodisk faste. For meg fungerer dette optimalt. For frokostelskerne der ute vil det ikke gjøre det. Totalt bruker jeg i under kant av 30min på tilberedelse daglig.

Selv om vi optimaliserer tiden vår er det avgjørende at vi tar oss tid til å nyte maten i fred og ro. Studier viser at dersom vi spiser når vi er stresset så påvirker dette kroppens evne til å ta opp næringsstoffene i maten. Derfor er ro rundt måltidet noe vi må prioritere.

Hvor lang tid du bruker på selve måltidene er derfor opptil deg. Ettersom jeg ikke spiser frokost ender jeg på rundt 1 time totalt per dag, noe mer i helgene. Med tre måltider bør du fint kunne klare dette på under 2 timer, selv med ro rundt måltidene.

Kroppspleie

Kroppspleie

Kroppspleie bør vi naturligvis også sette av litt tid til daglig. Tannpuss, dusjing, barbering og annen behandling kan gjøres raskt eller ta veldig lang tid beroende på hver enkelts personlige behov. Det er greit, men vær klar over at det er av fritiden du i realiteten bruker når du legger ned mer enn 30min om dagen.

For min del tar jeg en rask kontrast-dusj på morgenen, pusser tennene og fikser håret. det tar ca. 10min. Ettersom jeg trener daglig har jeg behov for en mer grundig dusj etter trening, samt en runde med barberhøvelen. Dette tar ytterligere 20min, alså totalt 30min.

Å pleie deg selv gjør det ikke direkte mer produktiv, men kanskje mer harmonisk og fokusert.

Trening

Trening

Trening er med på i gi deg mer energi og utholdenhet både fysisk og mentalt. Derfor er det viktig at vi har dette som et daglig avbrekk. Det finnes mange ulke treningsformer. Effekt og tiden det tar å gjennomføre varierer også veldig. Tommelfingerregelen er at variasjon og kontiunitet er det som viktigst.

 

Selv trener jeg hver dag. Det er enklest, både i form av planlegging og gjennomføring. I snitt blir det ca. 1 time effektiv trening om dagen, men for de fleste vi 30 minutter være nok. Kjenner du at selv det blir i overkant så er 10-15 minutter bedre enn ingenting. Det børn nær sagt alle klare å gjennomføre.

 

Tips: I perioder med mye hjemmekontor og liten tilgang på treningsstudio er YouTube veien å gå. Det er en rekke personer som legger ut og viser treningsprogram du kan gjøre i stua. Min faste favoritt er denne publisert av THENX. Programmet tar meg totalt 30min inkludert oppvarming og gir tid til en løpetur etter.

Jobb

Jobb

Jobb er den andre store tidsblokken i løpet av døgnet etter søvn. For de fleste fast ansatte er arbeidsuken 37,5 timer hvis man ser bort fra lunsjen. Det tar altså opp mer tid i hverdagen enn noen annen våken aktivitet. Nesten like mye som all annen aktivitet til sammen.

Det vil si, det er tiden arbeidgiver betaler deg for og du forventes å jobbe. Men i realiteten er det ikke alltid så effektivt. Mye tid går til spille, og denne tiden kan optimaliseres (eller brukes på andre ting).

Felles for alle kontorjobber er fristelser. En kort prat med en kollega, en tur på do, sjekke nettaviser, sosiale medier, privat epost. Kjenner du deg igjen? Klart du kan gjøre disse tingene, men hyppigheten og varigheten kan du kanskje dra ned på? Fremst handler det om å være bevisst på når du faktisk faller for disse fristelsene.

Er du selvstendig næringsdrivende stiller deg seg litt annerledes. Du har mer kontroll på hva du legger tiden på, men også her er det sannsynligvis stort rom for forbedring. Er du som de fleste, går mye av tiden til å stirre tom inn i en skjerm, surre forvirret rundt eller til helt andre ting en punktene på dodo-listen.

Felles for alle fristelser og tidstyver er at de trekker i oppmerksomheten din. På morgenen før hodet har våknet og mot slutten av dagen når hjernen er sirup, kjennes det som sterkest. Du vet det kommer så planlegg for det.

For egen del deler jeg alle arbeidsoppgaver inn i to kategorier. “Hjernedødt” og “Fokus”. I todo-listen er oppgavene merket med henholdsvis “H” eller “F”. Oppgaver merket med “F” gjør jeg når jeg kjenner at ting går på skinner. Så fort jeg merker at hjernen svever ut så bytter jeg over til en av oppgavene merket “H”, før jeg returnerer til en “F”. Fokus er nemlig som en muskel som av og til må ristes løs og få hvile.

Læring

Læring

Det er veldig viktig at vi aldri slutter å ta til oss kunnskap. Det holder hjernen skarp og utvikler oss som mennesker. Derfor må vi også dedikere tid til læring. Dette er et poeng du, kjære leser, allerede har forstått, ettersom du er halvveis i en artikkel om hvordan å få mer tid i hverdagen.

Å lære seg hvordan man kan gjøre hverdagen og livet enklere, mer effetivt, mer moro og interessant er viktig for din personlige utvikling som individ og medmenneske. Det vil gjøre deg mer effektiv i din jobb, det kan åpne for muligheter du tidligere ikke visste om. Derfor setter vi av tid til læring.

Det er primært tre av kategoriene her som kjemper om de samme tidslottene. Læring, sosialisering og fritid. Heldigvis kan disse kategorienes tid kombineres på ulike måter. Du kan tilbringe fritiden sammen med familien og venner på aktiviteter som har et læringsutbytte. Da snakker man tidseffektivitet med synergi! Du får mer ut av dagen og samtidig et læringsutbytte.

Transport

Transport og innkjøp

Transport bør begrenses til et minimum. Spesielt tid bak rattet. Både for miljøet, men også fordi det er en aktivitet det er vanskelig å kombinere med noe annet. Kjører du bil, går, sykler, eller er på en overfylt buss er det egentlig kun lydbøker eller foredrag på YouTube som kan effektivisere tiden. Optimalt er det likevel ikke.

Det beste er å se på mulighetene for heldager med hjemmekontor. I skrivende stund er dette obligatorisk for mange grunnet Covid-19. Mange har allikevel problem med å jobbe effektivt hjemme fordi det er så lett å begynne med andre ting enn nettopp jobb. Man skulle tro man følte man fikk mer tid i hverdagen når man kutter ut pendlingen, men det er ikke alltid sånn.

Det er mulig å begrense innkjøp til en mindre og en større runde i uken. I vår familie bruker vi appen Todoist (Android/IOS) som handleliste. Med denne har alle felles, alltid oppdatert handleliste direkte på telefonen. Så lenge man er flink til å legge inn ting man ser mangler i hjemmet, hindrer at ting blir glemt og at man må krisehandle hele tiden.

For stadig flere blir det naturlig og enklest og handle på nett, men enkelte ganger må man forsatt i en fysisk butikk. Hvis man ikke planlegger disse turene kaster man bort mye tid på transport og på dårlig logistikk. Her kan du bruke handlelisten i Todoist til å dra stedene du må innom i den rekkefølgen som gir deg minst mulig transporttid. Har du i tillegg anledning til å ta rundturen i arbeidstiden eller på andre tidspunkt det er få andre ute så er enda mer tid spart.

Vasking

Rydding og vasking

Denne kategorien omfatter alt fra å tømme/fylle oppvaskmaskinen til klesvask, fra å finne frem klær til å holde huset ryddig. Dette kan ta veldig mye tid i løpet av en uke, men det trenger det ikke. Her er et par enkle råd for å gi hele familien mer tid i hverdagen og gjøre prosessen enklere og raskere.

 • Fordel oppgaver knyttet til rydding/vasking likt i familien
 • Ikke fordel oppgaver som er avhengig av hver andre mellom dere
 • Aldri forlat et rom uten å ta med deg noe som hører til et annet sted
 • Sørg for at rom som har vært i bruk er ryddet før du legger deg
 • Skaff vaskehjelp 2 til 4 ganger i måneden (det lønner seg)

Rydding og vasking handler om opprydning, men også om forberedelse. Er et rom nullstilt etter siste gangs bruk kan du komme i gang med neste aktivitet uten forstyrrelser. For min egen del er det mentalt forstyrrende å oppholde meg i et rotete rom. Enda mer forstyrrende er det å skulle gjøre noe effektivt i rommet. Ikke alle er som meg, men for de fleste påvirker rot negativt i større eller mindre grad.

Sosialisering

Sosialisering og fritid

Vi er avhengig av avbrekk i hverdagen og vi er avhengig som sosiale vesener og møte andre mennesker. Bare jobb og ingen moro er oppskriften på et fattig og kort liv. Studier viser eksempelvis at mennesker med svake sosiale nettverk risikerer i større grad å dø tidligere enn gjennomsnittlig levealderen for røykere.

I tillegg er jobb forbundet med mye stress for mange, og kronisk stress er igjen knyttet til mange livstilssykdommer som diabetes type 2, demens, hjerte- og karsykdommer, fedme. Listen er alt for lang for denne artikkelen, men du forstår poenget. Vi må gi oss tid til mental restitusjon.

Oppsummering

Å få mer tid i hverdagen hander fremst om å være bevisst på hva vi bruker tiden på. Først da kan vi prioritere tiden vår annerledes, mer effektivt i forhold til våre mål.

Hva vi oppfatter som effektiv bruk av vår tid er like relativt som vår oppfattelse av tiden selv. Når vi legger tid på aktiviteter vi bevisst velger, fremfor å undre over hvor tiden ble av, kjenner vi oss mer effektive og at vi får mer tid i hverdagen og mer ut av livet.

Jeg har brukt mye tid på å lære meg hva som kan gjøre hverdagen enklere, gjennomføring av aktiviteter og oppgaver mer effektivt og hvordan jeg som konsekvens kan bli mer produktiv på områder som er viktige for meg. Å få mer tid i hverdagen betyr mer tid til det som er viktig i livet. Døgnet forblir 24 timer, men hvordan vi opplever det kan endres slik vi vil.

Nedenfor ser du en fordeling av min tid  fordelt på de ulike kategoriene for å få mer tid i hverdagen til det jeg vil. Forsøk å registrere hvor mye tid du bruker i løp av en uke og hvor du kan justere for å effektivisere din tidsbruk.

Min fordeling

Kategori

Dag

Uke

Søvn

8.0t

56,0t

Kosthold

0,5t

3,5t

Kroppspleie

0,5t

3,5t

Jobb

6,0t

30,0t

Trening

1,0t

5,0t

Familie/sosialt

1,0t

5,0t

Rydd/vask

0,5t

3,5t

Transport/Innkjøp

1,0t

5,0t

Læring

2,0t

10,0t

Fritid

3,5t

17,5t

Totalt

24,0t

120,0t

Likte du dette?

20190702_193721-01-01

Skrevet av André Giæver

andre@bedrelivsstil.no

Legg igjen en kommentar

Innhold på denne siden

  Relaterte artikler

  morgenrutine

  5 tips til en perfekt morgenrutine

  16. mars 2020

  5 tips til en perfekt morgenrutine

  Tankesett
  Biohacking • Rutiner • Tid
  kveldsrutine

  5 tips til en perfekt kveldsrutine

  17. mars 2020

  5 tips til en perfekt kveldsrutine

  Tankesett
  Biohacking • Rutiner • Tid
  Enklere liv

  10 bud for et enklere liv

  25. november 2020

  10 bud for et enklere liv

  Tankesett
  Sjekklister
  Produktivitet

  10 bud for økt produktivitet

  25. november 2020

  10 bud for økt produktivitet

  Produktivitet
  Sjekklister
  Mer tid i hverdagen

  9 faktorer som gir deg mer tid i hverdagen

  12. november 2020

  9 faktorer som gir deg mer tid i hverdagen

  Produktivitet
  Tid