Publisert: 16. mars, 2020 under Tankesett

5 tips til en perfekt morgenrutine Antatt lesetid: 8 min

Antatt lesetid: 5 min.

morgenrutine
morgenrutine

Hverdager når morgenrutinen feiler er for de fleste, meg inkludert, et komplett kaos paret med den perfekte storm.

Jeg har lært gjennom årene at det faktisk finnes enkle tiltak du kan gjøre for å gjøre morgenrutinen til en positiv stund. I denne artikkelen viser jeg deg de beste tiltakene jeg har funnet, og som jeg selv bruker i den daglige morgenrutinen.

 

Sjekk også ut: 5 steg til den perfekte kveldsrutinen

 

Ingen av oss er likt skrudd sammen eller har eksakt samme livssituasjon, så anse denne morgenrutinen som det perfekte utgangspunkt til å forme din egen. For meg fungerer denne rutinen godt, i kombinasjon med å drive to egne selskaper og være fulltidsansatt i et tredje, samt ha et barn i grunnskolen. Det handler bare om å være løsningorientert og villig til tilpasning. Derfor starte min dag 06.00.

 

5 sekunder er alt som skal til!

 

 

Steg #1: kom deg ut av senga

Jeg forstår helt enkelt ikke hvordan enkelte mennesker våkner med et smil om munnen, for så å sprette ivrig ut av sengen. Å stå opp har vært min Akilles hæl så lenge jeg kan huske. Hva som til slutt fikk meg kontroll over zombie-hjernen min var en hack jeg lærte av Mel Robbins, som hun referere til som 5 sekunders regelen. For meg er dette kanskje det viktigste steget i morgenrutinen.

 

Det fulle spekteret av hva du kan bruke denne regelen til og alle vitenskap som støtter den er helt fantastisk. Alt du vet du vil, men vet kjennes ubehagelig eller skremmende, må du starte før hjernen din rekker å reagere. Altså innen 5 sekunder.

 

Før jeg lærte meg denne regelen, var morgenrutinen min en kontinuerlig nederlag.

 

I dag bruker jeg regelen til å 5-4-3-2-1-GO! meg selv ut av sengen i det klokken ringer. For jeg vet at hvis jeg venter lengere enn 5 sekunder så har jeg tapt. Det betyr ikke at det har blitt mer behagelig å stå opp. Heller det motsatte. Men 5 sekunder er alt som skal til og jeg vet at hvis alt annet feiler i dag så klart jeg i alle fall dette. Det morgenrutinen til en seier i seg selv!

 

OBS! Ikke sjekk eposter, sosiale medier eller noe annet på telefonen din! Det er et stressmoment du ikke er klar for ennå.

 

 

Steg #2: få kroppen i gang

Trening som del av morgenrutinen er ikke for alle, men det er definitivt hvert et forsøk med tanke på alle fordelene det gir. Trening er knyttet til stressreduksjon, senkning av blodtrykk, mer balansert humør og bedre fordøyelse.

 

Morgenen er tiden når dagen skal starte, og det er også tiden da kroppens stresshormon, kortisol, er biologisk på sitt høyeste. Derfor kan en rask gåtur eller løpetur på 15 minutter gjøre underverker. For de fleste gir moderat trening en energi-boost som vil gi deg en bedre start på dagens utfordringer.

 

Morgentrening handler ikke om å sette rekorder, men helt enkelt å bevege kroppen i frisk luft med en behagelig høy puls for å kickstarte systemene. Dette er din tid, før alt annet setter inn. Et godt råd er å ta med litt rolig musikk du kan nyte mens kroppen og omgivelsene sakte kommer til liv.

 

 

Steg #3: inn i dusjen

Du har kanskje forstått at jeg ikke er mye til morgenperson. Jeg er heller ikke spesielt glad i å bli våt når jeg er trøtt. Likevel flyttet jeg tid for dusj fra kveld til morgen av én enkel grunn; den gir deg en kickstart, og eventuelt en reell energi-boost om du gjør som jeg beskriver nedenfor.

 

…det virker som verden rundt deg bremser ned.

 

Jeg starter med en vanntemperatur som er så behagelig som mulig. Jeg fortsetter med å gjøre alle nødvendige dusj aktiviteter før jeg igjen forbereder meg med 5 sekunders regelen…

 

Så, 5-4-3-2-1-GO! skrur jeg temperatur-knotten til frysepunktet, står det og forsøker å puste så rolig som mulig i et minutt, før jeg skrur tilbake til dynetemperatur.

 

Utover følelsen av å ha sparket meg selv liggende, er jeg nå veldig, veldig våken og stråler av energi. Saken er nemlig den at denne energien også varer utover dagen og gjør meg i stand til å fungere på et mentalt maksnivå  hele veien frem til lunsj.

– Er det virkelig verdt det?

Jeg mener absolutt det. Prøv dette selv i en uke og legg merke til hvor mye raskere du fungerer mentalt, kroppen kjennes lettere og hvordan det virker som verden rundt deg bremser ned.

 

Du har vel ikke sjekket mobilen ennå? Snart…

 

 

Steg #4: frokost og forberedelser

Hvis du har lest innlegget mitt Fem steg til den perfekte kveldsrutinen så vet du hvor viktig det er å skrive ned en kort gjøremålliste dagen før. I alle tilfeller er det veldig viktig at du vet hva som står på agendaen og en gjøremålliste er en god måte å forberede seg på.

 

Å gå over listen din nå gi mening fordi du ikke har hat behov for å bruke hjernen i noen særlig grad ennå. Ettersom du skrev den i går kveld bør ikke innholdet komme som noen stor overraskelse. Dette er repetisjon mens du fortsatt et blankt ark, forhåpentligvis uten for mange motstridende tanker. Det gjør at du vil kunne se over listen din mer effektivt. Ikke la deg friste å åpne innboksen riktig ennå. Slapp av, du skal snart få lov. ;)

 

Tid for frokost! Jeg skal ikke gi deg noen spesielle føringer for hva du skal spise, men det er naturligvis bra med en sunn frokost uten sukker så du holder energien høy gjennom dagen. Spesielt sukker vil dra deg opp etter håret for så å slegge deg i bakken når kroppen går tom.

 

…kaffe eller te i moderate mengder er godt for både kropp og sjel.

 

Vi blir alle litt dehydrert i løpet av natten så rikelige mengder med vann på morgenen, og gjennom dagen, er nødvendig for å holde alle system i gang. Hvis du har prøvde kalddusj-hacken trenger du sannsynligvis ikke kaffe til frokosten, men kaffe eller te i moderate mengder er godt for både kropp og sjel, selv utover koffeinets virkning, så kjør på.

 

Som et lite parentes til frokosten; tiden på morgenen er ofte den eneste eksklusive tiden på dagen hvor du ser din familie uten eksterne forstyrrelser eller mental forstoppelse. Bruk derfor denne tiden til litt kvalitetstid med mye smil, takknemlighet og respekt. Da stiller alle bedre rustet til å møte verden på andre siden av dørstokken.

 

 

Steg #5: på vei til jobb

Noen jobber hjemmefra, men de fleste har en transportetappe til kontoret. Mange forbinder denne tiden med stress. Det er ikke nødvendig.

 

Min anbefaling er at du bruker denne tiden på lydbøker. Gjerne skjønnlitterært, men Audiable og andre tilbydere har også et bredt spekter av fantastisk fagliteratur for å utvide horisonten din litt. Både YouTube Premium (uten reklame og avspilling når mobilen er i hvilemodus) og Duolingo (en veldig god app for å lære språk) kan varmt anbefales!

 

Et liten hack for å unngå å bygge opp stress på vei til jobben er å registrere hvordan andre rundt deg stresser. Å bevisst observere og distansere seg fra andre stress kan utrolig nok være en veldig avslappende øvelse. Tenk gjerne også over hva du håper på å få ut av denne dagen. Hvilke utfordringer forventer du vil komme,hvordan vil du respondere, og hva er det beste utfallet du kan forestille deg? Mye god forskning tilsier at ved å forestille deg et positivt utfall, tar deg halve veien til å oppnå det.

 

Et smil kan lyse opp selv den mørkeste avkrok.

 

Sist, men ikke minst, alt handler ikke om deg. Ditt velbefinnende er tett knyttet til de rundt deg så når du kommer på kontoret, gjør det med et smil. Forsøk å vise så mye takknemlighet, hjelpsomhet og ydmykhet som mulig overfor dine kolleger, kunder, vaskepersonell og andre du møter i løpet av dagen. Et smil kan lyse opp selv den mørkeste avkrok.

 

 

En morgenrutine starter egentlig kvelden før

En god morgenrutine starter i realiteten kvelden før. For hvis du ikke kommer deg i seng tidlig nok har du i stor grad allerede tapt. En god start krever tilstrekkelig og kvalitativ søvn. Ettersom jeg starter dagen 06.00 og baserer meg på minst 7 timers søvn, må jeg legge meg senest 23.00. For å sikre en god natts søvn har jeg også utarbeidet 5 sekunders regelen.

 

Husk alltid at vaneendringer tar tid og du vil feile flere ganger underveis. Det er like mye viljestyrken som endringen du øve på. I snitt tar det deg 21 påfølgende dager før en ny vane kjennes naturlig. Ikke gi opp og lykke til!

 

Likte du dette?

20190702_193721-01-01

Skrevet av André Giæver

andre@bedrelivsstil.no

Legg igjen en kommentar

Innhold på denne siden

  Relaterte artikler

  morgenrutine

  5 tips til en perfekt morgenrutine

  16. mars 2020

  5 tips til en perfekt morgenrutine

  Tankesett
  Biohacking • Rutiner • Tid
  kveldsrutine

  5 tips til en perfekt kveldsrutine

  17. mars 2020

  5 tips til en perfekt kveldsrutine

  Tankesett
  Biohacking • Rutiner • Tid
  Enklere liv

  10 bud for et enklere liv

  25. november 2020

  10 bud for et enklere liv

  Tankesett
  Sjekklister
  Produktivitet

  10 bud for økt produktivitet

  25. november 2020

  10 bud for økt produktivitet

  Produktivitet
  Sjekklister
  Mer tid i hverdagen

  9 faktorer som gir deg mer tid i hverdagen

  12. november 2020

  9 faktorer som gir deg mer tid i hverdagen

  Produktivitet
  Tid