Restitusjon Antatt lesetid: 2 min
skaper balanse

Gjenopprett balanse ved å nullstille kropp og sinn

Restitusjon er motstykket til enhver for for utført aktivitet, enten fysisk eller psykisk. Det skaper balanse, overskudd og utligner kroppslig og mentalt stress vi akkumulerer i løpet av dagen.

 

Restitusjon har grovt sett to komponenter. Den fysiske og den mentale. Begge er like viktig og helt avhengig av hverandre og jobber i tandem.

Søvn - den viktigste formen for restitusjon

Søvn er grunnlaget for god restitusjon. Som "moderne" mennesker så sover vi alt for lite og uregelmessig. Effektene av søvnmangel er alvorlige, skumle og påvirker alle aspekter av livet ditt.

 

Søvnmangel er alvorlig fordi det hemmer restitusjon, evnen til å hente seg inn etter krevende eller stressende dag. Det skumle med søvnmangel er at du venner deg til følelsen av den, mens den negative effekten eskalerer.

 

Bokanbefaling! For å forstå søvnens effekt og viktighet, les «Why We Sleep» av Mathew Walker.

Mental avkobling

Det samme gjelder manglende avbrekk i våken tilstand. Uten avbrekk forvitrer evnen til å ta gode beslutninger og å respondere med fornuft og tilstedeværelse. Få mennesker har selvinnsikt til å se dette selv i situasjonen og følger ubevisste reaksjons-looper som ikke er i tråd med hvem de ønsker å være overfor sine venner, familie, kollegaer eller seg selv.

 

Generell avkobling fra hverdagsstresset i form av gåturer, sosiale aktiviteter og inspirerende opplevelser er også en viktig form for restitusjon. Spesielt for detaljorienterte og lidenskap drevne mennesker trenger disse avbrekkene. Gjerne fast i kalenderen og som varsler på telefonen. Her snakker jeg fra personlig erfaring.

 

Se også: Tankesett

 

En av de eldste og mest kraftfulle verktøyene for økt indre bevissthet og mental ventilering er meditasjon. Meditasjon kommer i mange former, men i prinsippet handler det om å bli kjent med din bevisst, følelser og emosjoner. Meditasjon er noe alle kan gjøre og det er ikke vanskelig. Det et et fantastisk verktøy for stressmestring, økt emosjonell stabilitet og økt velvære.

Restitusjon og trening

Aktiv restitusjon knyttet til trening er viktig for restitusjon av muskler, sener og ledd. Man skulle tro sofaen var det beste etter hard, intensiv trening, men inaktivitet er ikke ideelt. Årsaken er at kroppen trenger god blodsirkulasjon for å restituere seg optimalt. Aktiviteter med litt forhøyet puls er alt som skal til.